Lokale verankering is voor een club als HVV zeer belangrijk!

Lokale verankering is voor een club als HVV zeer belangrijk!

"Lokale verankering is voor een club als HVV zeer belangrijk”


toonStef2.jpg
Interview met Toon Roos & Stef Wuyts
Vandaag een speciaal interview met studenten Stef en Toon. Twee jonge kerels (allebei 22 jaar) en vrienden voor het leven. Ondanks hun jonge leeftijd zijn ze beide al ruim 17 jaar betrokken bij de club als respectievelijk speler/medewerker. Stef houdt zich voornamelijk bezig met alles wat online gepost wordt. Toon maakt sinds drie jaar geleden deel uit van het jeugdbestuur. Een gesprek met het jonge vrijwilligersgeweld van HVV!

Toon, je bent nu bezig aan je derde jaar in het jeugdbestuur van HVV. Wat is precies je functie? Hoe heb je deze functie ervaren in de afgelopen jaren? Wat waren de moeilijkheden bij het begin?
Toon: Ik ben in het jeugdbestuur verantwoordelijk voor de communicatie. Intern naar onze leden, en extern naar de buitenwereld als dit nodig is. De laatste twee jaar heb ik hier wel wat werk mee gehad. Uiteraard heeft dit te maken met de Coronasituatie. Regels en richtlijnen die continu veranderden,… We vonden het zeer belangrijk dat alle spelers en medewerkers goed wisten waar ze aan toe waren. Echt moeilijkheden heb ik hierbij nooit ervaren. Wat ik ondertussen wel geleerd heb, is dat je nooit voor iedereen goed zal kunnen doen. Dat is niet altijd gemakkelijk.

Je wordt als 19 jarige gevraagd om lid te worden van het jeugdbestuur van Hoogstraten VV. Heb je lang moeten denken voor je deze stap kon zetten? Zo ja, wat waren de struikelblokken?
Toon: Toen Willy Janssens me enkele jaren geleden vroeg om dit te doen heb ik hier wel eventjes goed over nagedacht. Ik verliet op dat moment net HVV als speler en voelde me toch nog erg jong voor deze verantwoordelijkheid. Willy, iemand die ik enorm waardeer en als het ware beschouw als mijn derde grootvader, verzekerde mij toen dat het echt niet veel werk met zich zou meebrengen. Uiteindelijk besloot ik dan toch in te gaan op zijn voorstel. Achteraf gezien bleek dat Willy toch niet helemaal de waarheid had verteld . Er kruipt wel degelijk meer werk in dan 1 avond per maand. Desondanks doe ik het nog steeds enorm graag. Zeker omdat we een uitstekend jeugdbestuur hebben met allemaal toffe, verstandige mensen met een hart voor HVV. Vergaderen is voor ons geen opgave!

Mensen die jou kennen zullen dit kunnen beamen, je bent verbaal zeer sterk. Heeft dit je geholpen om je mannetje te staan in deze bestuursfunctie?
Toon: Mijn mannetje staan is misschien nogal een zware uitdrukking. We kunnen af en toe wel eens stevig discussiëren met elkaar over bepaalde onderwerpen, maar dat gebeurt steeds met het nodige respect voor elkaar. Uiteindelijk komen we er altijd samen uit. Om mijn taak (communicatie) goed te kunnen uitvoeren is het wel handig dat ik het ‘goed kan uitleggen’.

Je bent lid van het jeugdbestuur, je studeert voltijds, je voetbalt zelf nog, je hebt een studentenjob en daarnaast ben je ook nog onderdeel van het mediateam van HVV. Valt het mee om dit allemaal te combineren? Vind je het daarbij moeilijk om prioriteiten te stellen?
Toon: Mijn agenda is inderdaad goed gevuld. Maar dat vind ik niet erg. Ik hou er wel van om bezig te zijn. Tot nu toe heb ik dat altijd uitstekend kunnen combineren. Bovendien ervaar ik het vrijwilligerswerk voor HVV niet als ‘werk’. Dat is heel belangrijk. Je moet het graag blijven doen. Vanaf het moment dat je ertegenop kijkt om naar een vergadering te gaan, moet je ermee ophouden.

Waar staat HVV voor jou voor? Wat vind jij zo mooi/belangrijk aan de club?
Toon: Voor mij is het vooral belangrijk dat iedereen zich goed voelt. De tweede v van HVV (vereniging) is voor mij het belangrijkste. Mensen samenbrengen en een leuke tijd bezorgen. Op het plein als (jeugd)speler, naast het plein als (groot)ouder/supporter. Daarnaast hecht ik als lid van het jeugdbestuur ook veel belang aan voldoende doorstroming naar het eerste elftal. Lokale verankering is voor een club als HVV zeer belangrijk. Dit trachten wij te verwezenlijken door onze uitstekende IP-jeugdwerking te organiseren. Het feit dat Jouk, Maro en Sieben het dit jaar zo goed doen in het A-elftal doet mij enorm veel deugd. Daarnaast hecht ik ook veel belang aan onze meisjes-dames en gewestelijke jeugdploegen. Zij spelen veelal omdat ze graag voetballen met hun vrienden en vriendinnen. Deze ploegen zijn voor ons als jeugdwerking enorm belangrijk omdat het veelal rasechte Hoogstraatse jongens en meisjes zijn. Uiteindelijk is het voor hen dat we het jeugdvoetbal organiseren!

Stef, jij bent zo een beetje de graphic desinger van het mediateam van HVV. Leg eens uit wat je allemaal doet? Steek je er veel tijd in?
Stef: In het “mediateam” heb ik een aantal vaste taken zoals het ontwerpen van de matchaffiches, het posten van content op Facebook en Instagram en het maken van een video op het einde van het seizoen. Daarnaast ben ik ook regelmatig bezig met de website van HVV om deze op punt te houden. Alles wat een beetje technisch is durf ik wel aan, wat uiteraard geen garantie is dat het altijd lukt. Het eerst jaar stak ik er redelijk veel tijd in, maar door er mee bezig te zijn leer je dat wel vlot en momenteel loopt het mediateam als een geoliede machine. Dit team zit goed in elkaar en door redelijk wat leden wordt de werkdruk goed verdeeld.

We kunnen wel stellen dat jij het brein achter alle online platvormen bent. Bovendien ben je onder andere de bedenker van het MOTM-concept. Sluit dit aan bij je interesses/studierichting? Of is dit eerder iets wat in de loop van de tijd is gegroeid door er veel bezig met te zijn?
Stef: Om te beginnen, het MOTM-concept is niet volledig mijn intellectueel eigendom. Ik heb namelijk het idee uitgewerkt en opgezet zodat de interactie met de supporters zou toenemen, maar het idee zelf kwam van een collega als ik me niet vergis. Daar los van, het is toch leuk als je in de wandelgangen hoort dat men het over de Man Of the Match heeft, al die moeite is dan toch niet voor niets. Het grafisch ontwerpen zelf sluit niet echt aan bij mijn studierichting, maar ik aanschouw het zelf wel als iets leuks wat ik mezelf heb aangeleerd. Ik achtte mezelf ook totaal niet creatief en door het ontwerpen van affiches en prullaria probeer ik mijn creativiteit te ontwikkelen. Het is zeker nog niet perfect maar we willen er ook niet te ver in gaan.

Je hebt zelf alle jeugdreeksen doorlopen en schopte het zelfs tot bij de beloften. Hoe ervaarde jij de jeugdwerking van HVV? Kijk je er met plezier op terug?
Stef: De jeugdwerking van HVV heb ik altijd als zeer aangenaam ervaren. Als ik erop terugkijk dan waren er momenten dat de kleedkamers en het voetbalveld in Hoogstraten meer als thuis voelden dan mijn eigen zetel. Ik heb er ook bijna al mijn huidige beste vrienden leren kennen. De jeugdwerking zat naar mijn ervaring altijd goed in elkaar. Zeker in mijn laatste jaren bij de U19 en beloften heb ik wel mogen ervaren hoe goed HVV is voor zijn (jeugd)spelers. Als speler werd je soms gewoon verwend, bepaalde dingen vond ik normaal maar je ziet pas dat het niet normaal is als je naar een andere club vertrekt.

Waar staat HVV voor jou voor? Wat vind jij zo mooi/belangrijk aan de club?
Stef: Voor mij staat HVV voor samenhorigheid, fierheid en plezier. Als één van de grotere ploegen van de Noorderkempen vind ik het HVV zijn plicht om voor samenhorigheid te staan. Ik vind dat iedereen een kans of mogelijkheid moet krijgen om zijn hobby en sport uit te voeren, ongeacht leeftijd, afkomst, geslacht of gedachtengoed. Iedereen moet zich welkom voelen, een warme en verdraagzame club daar sta ik voor. De Hoogstraatse trots is ook een zeer belangrijk punt wat ik zelf hoog in het vaandel draag. Net zoals wij trots zijn op onze stad zouden alle spelers van onze club trots zijn dat ze voor HVV spelen, met deze lichte arrogantie hebben andere clubs het soms wel moeilijk. En uiteindelijk hoe je het draait of keert, het is een hobby dus plezier is het belangrijkste.

Na je spelerscarriere bij HVV maakten jullie samen de overstap naar de buren van Wortel. Hoe ervaren jullie deze stap?

Toon: Wortel is net als HVV een zeer fijne, familiale club. De gemoedelijke sfeer die er daar heerst spreekt mij enorm aan. Bovendien zijn we niet alleen. Van ons succesvol jeugdelftal zijn er nu al vier spelers die in de A-kern van KVNA Wortel spelen. De ideale stap voor ons, jongens voor wie het A-elftal van HVV niet mogelijk was. Bovendien past deze stap perfect in het samenwerkingsakkoord dat HVV dit seizoen afsloot met alle Hoogstraatse clubs.

Stef: Het is prachtig om de verschillenen tussen deze twee clubs te mogen ervaren. KVNA Wortel is een club die enorm leeft, met een beperkt aantal mensen houden ze daar de boel recht en daar heb ik immens respect voor. Ik heb nog geen seconde spijt gehad van deze keuze en ik amuseer me daar elke week enorm, zowel op de training, tijdens de match en voornamelijk ook na de match. Het feit dat we een ploeg hebben met ambitie en wilskracht maakt het alleen maar mooier. Het is vlak bij de deur en je komt regelmatig een oude bekende tegen, alleen maar voordelen.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!