HVV staat voor mij voor rood en wit, voor mensen met een clubhart.

HVV staat voor mij voor rood en wit, voor mensen met een clubhart.

“HVV staat voor mij voor rood en wit, voor mensen met een clubhart.”Patrick-Artikel.png
Interview van Patrick Van den Bogaert

De winterstop is aangebroken. Even een moment dat voetbal op de tweede plaats komt en het een tijdje rustig zal zijn tijdens het weekend en de weekavonden op en rond het seminariecomplex. Achter al dat dagelijks voetbalgeweld gaan een hoop vrijwilligers schuil. Mensen met een rood-wit hart die dag in dag uit belangeloos zich inzetten voor onze club. Wij vonden dat het eens tijd werd enkele van hen uit de schaduw te doen treden. Vandaag deel 1 met Patrick Van den Bogaert.

Jij bent al heel wat jaren actief betrokken bij HVV. Vertel eens hoe jij ooit lang geleden in de club terecht bent gekomen, hoe oud je was, wat je allemaal doet/gedaan hebt.

Voetbal is in de families Van den Bogaert en Roos met de paplepel ingegeven. Bij mijn eerste communie kreeg van één van mijn tantes een rood-witte uitrusting en die heb ik die ganse dag gedragen i.p.v. mijn communie-outfit. Op 9-jarige leeftijd heb ik me dan bij toenmalig secretaris John Jespers thuis gaan aansluiten bij HVV, samen met Eddy Van Huffel, Peter Diels en Johan Oostvogels. Indertijd kon je pas spelen vanaf de miniemen: je moest toen 10 zijn, maar wij mochten met ons vieren toch meedoen, doordat HVV onze geboortedata vervalste. Waarschijnlijk hadden ze toen al door dat we vier talentjes waren 😉, wat later ook zo bleek te zijn. Na de toenmalige scholieren (t/m 15 jaar) werden wij al bij de reserven gedropt (bij de junioren hebben we eigenlijk nooit gespeeld) en Peter Diels maakte zelfs zijn debuut bij HVV1 toen hij net 16 geworden was. Eddy Van Huffel speelde ook vast in HVV1 vanaf zijn 17de, ik zat toen ook bij de A-kern, maar was eerder bankzitter. Toen HVV voor het eerst in zijn bestaan promoveerde naar Derde Nationale (1985-’86) zaten wij, samen met nog een 8-tal HVV-jeugdspelers, in de spelerskern. Eddy (en die anderen) als vaste waarde, Peter als vaste invaller en ik als bankzitter. In 1987 ben ik, op eigen verzoek, getransfereerd naar tweedeprovincialer Dosko, was er vaste waarde, maar hield het bij de winterstop al voor bekeken. Ik ging liever naar HVV kijken, mijn hart bleek té rood-wit. Vanaf dan heb ik jaren zaalvoetbal gespeeld met oud-HVV-spelers en -vrienden.

Een aantal jaar geleden ben jij gestart met foto’s trekken en deze op Facebook te plaatsen. Ondertussen is dit uitgegroeid tot een heus mediateam van een aantal mensen. Leg eens uit wat jullie allemaal doen?

Ik was gefascineerd door de vele wedstrijdfoto’s die op de websites van onze tegenstanders verschenen en heb me tijdens het seizoen 2012-’13 zelf een toestel aangeschaft. Toevallig was dat net het seizoen dat HVV kampioen speelde in Derde en dus naar Tweede promoveerde. Toen ontdekte ik het medium Facebook en maakte een pagina onder de naam ‘HVV-foto’s’, zonder toestemming van het HVV-bestuur 😉. Ik postte mijn zelfgemaakte foto’s en supporters, spelers en het bestuur vonden het zo geweldig dat de naam al snel wijzigde naar de officiële HVV-FB-pagina, waar ik dan, buiten de foto’s, geleidelijk aan vele info van de club postte, zoals transfers,trainingsnieuws, voor- en nabeschouwingen bij wedstrijden, foto’s uit de oude doos, ditjes en datjes. Ook wilde ik ‘live’ het verloop van de wedstrijd brengen om zo de supporters die niet op de wedstrijd aanwezig konden zijn, op de hoogte te houden. Echter kon ik zelf niet alle (uit)wedstrijden aanwezig zijn en vroeg ik Hans Vanderhallen, die wel bijna alle (uit)wedstrijden zag, om me bij te staan/vervangen. Hij deed/doet dit nog gedrevener dan ik met filmpjes en al. Marc Aerts opperde om zulks ook te doen via Twitter en richtte de HVV-Twitter-pagina dus op. Hij was ook bijna alle wedstrijden aanwezig en indien hij belet was, nam Dominiek Van den Bosch of Hans die taak op zich. Toon Roos en Stef Wuyts, ook twee HVV-fanaten en veel ‘jeugdiger’ dan voornoemde, vervoegden zich op ons verzoek ook nog bij het mediateam en richtten een HVV-Instagram-pagina op en helpen waar nodig ook bij FB en Twitter. Zij zijn een pak jonger, hebben een pak meer IT-kennis en zijn dus dé geknipte personen. Als laatste is Jef Adams, nieuw bestuurslid, erbij gekomen.

Bij de beginperiode van de FB-pagina maakte toenmalig jeugdkantine-uitbater Leo Van der Heyden de eerste HVV-website en hij postte ook daar mijn foto’s op. Na Leo was Koen Mertens de IT’er van dienst en hij leerde me aan om zelf die foto’s online te zetten. Nu zijn vooral Stef en Toon de bezielers van de website en plaats ik er sporadisch zelf eens wat op. Het mediateam is een geolied team geworden met een mix van jonge en minder jonge HVV-supporters in hart en nieren.

Wat weinig mensen weten is dat jij de eigenaar bent van een heus HVV-archief. Wat houdt dit in? Sinds wanneer verzamel je?

Zoals hierboven aangegeven is voetbal, en dan meer specifiek HVV, bij de families Van den Bogaert en Roos er met de paplepel ingegeven. Mijn grootouders (Roos) en hun kinderen baatten, voor mijn tijd, de zéér vroegere kantine op de Thijsakker uit en het toenmalig supporterslokaal Bonanza en allen waren ook lid van supportersclub De Rooikens. Mijn vader (oud HVV-speler in reserven en HVV1) zetelde een tijdje in het HVV-bestuur, was bestuurslid van de supportersclub, baatte met mijn moeder (de latere socio-barmoeder Hilda) de latere kantine op de Thijsakker uit, tot hij onverwachts overleed in augustus 1988. Een HVV-monument ontviel ons. In mijn kindertijd moest iedereen op zondagavond om 17u45 muisstil zijn, want dan kwamen de Nationale voetbaluitslagen op de radio. Er waren indertijd boekjes te koop (12 frank) van de KBVB met alle Nationale Kalenders in en vader Marcel noteerde nauwkeurig alle uitslagen. Na zijn overlijden heb ik ‘zijn’ doos op zolder meegenomen en al die boekjes zaten daarin (en zijn nu nog steeds in mijn bezit). In het boekje van het seizoen 1963-’64 stonden dan de eindklassementen van het seizoen voordien (1962-’63) in en ga zo maar door. Mijn interesse was gewekt om alle eindklassementen van HVV op te zoeken, van het ontstaan in 1936 tot 1987. Velen heb ik via-via teruggevonden, de ontbrekende (de oorlogsjaren) ben ik gaan opzoeken bij de KBVB in Brussel. Ik had toen wel een schrijven van de GC van de club nodig, dus gaf John Jespers me een brief mee die ik aan de balie moest tonen. Van het één kwam het ander en bij de klassementen horen de groepsfoto’s. Via Marcel Leunen (16 jaar (speler-)trainer van den HVV !!!) en zijn boek over Hoogstraten heb ik me verder verdiept in de geschiedenis van het Hoogstraatse voetbal met als climax het ontstaan van HVV en zijn verloop tot op heden. Sinds 1985-’86 verzamel ik ook de krantenknipsels (nu online-teksten) die betrekking hebben op HVV, bundel ze, typ ze over en maak er jaarlijks een overzichtelijk naslagwerk van. Wegens tijdsgebrek sta ik wel enkele jaren achter. Ben nu bezig met het seizoen in Tweede Klasse in 2013-’14. Ooit geraak ik wel bij.

FB en websites waren een zegen voor mij. Wat ben je met dat archief als het thuis in de kast staat of op mijn pc en dat niemand er mee van kan genieten. Dus deel ik het nu met al wie het wil lezen. Op de huidige HVV-website staat dus nu een heuse rubriek ‘Geschiedenis’, een naslagwerk dat door velen geapprecieerd wordt. Laatst kwam ik een oud-speler tegen en hij vertelde met hoe het (spelersfiches, foto’s, beeldverslagen, vieringen bij 250 wedstrijden,…) bij hem en zijn vroegere teamgenoten leeft. Je kan oneindig ver gaan in het updaten en publiceren van historische weetjes, je bent er nooit mee klaar, maar dat is niet erg.

Het leukste aan het archief vind ik foto’s. Foto’s die ik nu neem, hebben voor mij nu niet veel waarde, maar binnen enkele jaren is het leuk om ze terug te zien en te publiceren. Binnen 5 jaar bijvoorbeeld weet niemand nog hoe het er vóór Sportpark Wereldakker uitzag achter het Klein Seminarie. Aan de hand van mijn foto’s wel. Of hoe de bouw van het HVV-stadion vorderde in 2003, dankzij de foto’s die Marc Aerts indertijd genomen heeft. Echt oude foto’s in zwart-wit zijn voor mij de max. Ze zitten allemaal in het archief. Of hoe spelertjes veranderen. Foto’s van hun jeugd bij HVV naast deze leggen bij hun debuut in HVV1 1 : ZALIG !!!

Met Eddy Blockx ben ik bezig alle gegevens in leesbare teksten te gieten, geïllustreerd met foto’s. Hij is daar een krak in. Ook heb ik er al voor gezorgd dat, als ik er (plots) niet meer ben, dat archief in goede handen, lees een echte HVV-fan, moet komen en dat zal gebeuren ook. Het digitale gedeelte wordt regelmatig opgeslagen op een externe harde schijf bij Marc Aerts. Dat zal ooit allemaal bij die éne persoon terechtkomen, met de hoop dat hij dit werk verder zet en op zijn beurt zal doorgeven.

Wat is tot nu toe het mooiste HVV moment dat jij al hebt mogen meemaken?

Oneindig veel : zelf deel uitmaken van de A-kern, neef Wouter zien spelen bij HVV1, de seizoenen dat HVV kampioen speelt en de vieringen die daarbij horen, Standard-HVV, het afscheid van Gert Verheyen, de fuiven met liveoptredens van Milk Inc., Spring, The Magical Flying Thunderbirds, Idool 2004, de afsluitfuif op de Thijsakker, de viering bij het afscheid van moeder Hilda bij HVV,…

De goede resultaten van het eerste elftal zijn jou waarschijnlijk ook al opgevallen. Hoe kijk jij als betrokken persoon naar de prestaties van het afgelopen half jaar?

Genietend ! Dat is toch waar je je goed bij voelt. Je club zulke prestaties zien neerzetten. Het is een lust om naar het huidig HVV te komen kijken. Dat was de laatste jaren wel eens anders. Toen bleven we na de pauze wel eens in de kantine hangen, want er was toch weinig te genieten. Dit seizoen echter (net zoals in de goede seizoenen onder Bart Wilmssen, Regi Van Acker en Eddy Peeters) zijn we vijf minuten voor het einde van de rust al terug op weg naar de staantribune.

Binnenkort wordt jij de officiële nieuwe GC. Wat zijn zowat de belangrijkste taken die hierbij komen kijken?

Toen Fons Van den Broeck te kennen gaf dat hij er binnen onafzienbare tijd mee ging stoppen en een opvolger zocht, heb ik me onmiddellijk kandidaat gesteld, omdat de job van GC (of dé secretaris) moet uitgeoefend worden door iemand met een clubhart. Ik hoop echter dat Fons nog lange tijd GC wil blijven. Hij is nog gezond en doet zijn job goed en graag, al jaren! Intussen leer ik veel van hem over de bondsreglementen, de aansluitingen, de transfers, de tickets, verzetten van wedstrijden van HVV1 en HVV2, de busritten vastleggen,… Fons betrekt me door me bij alles in kopie te

plaatsen en zo kan ik rustig de job aanleren. Door Corona is het op een wat langere en tragere baan geschoven (onvolledig seizoen, bang om samen te zitten,…). Ik hoop dat ik op termijn de job even goed zal uitoefenen als voorgangers Fons en John en geen kemels zal slaan. Gelukkig heeft de jeugdafdeling met Vicky en Luc zijn eigen verantwoordelijken, want anders had ik me geen kandidaat kunnen stellen door mijn beroepsleven. Ik ben nog niet op pensioen eh 😉.

Sinds vorig seizoen is HVV gestart met een serieus vernieuwde bestuursploeg waar jij ook deel van uitmaakt. Valt deze taak jou wat mee? Heb je er veel werk mee?

Toen voorzitter Jan Michoel en zijn ‘oudere’ bestuursploeg te kennen gaf te gaan stoppen, was ik echt blij dat Dominiek de kar heeft willen trekken. Het zag er echt niet goed uit voor het voortbestaan van den HVV. Op geen tijd heeft hij een nieuwe bestuursploeg rond zich gevormd, allemaal mannen (en een vrouw) die weten wat ze willen en goed zijn in wat ze kunnen, en dit alles op vrijwillige basis. Dit mag ook wel eens gezegd worden. De bestuursleden halen een hoop zorgen op hun nek en doen dit louter uit clubliefde. Er is niet echt verjongd, maar HVV kan er toch een paar jaar tegen. Hopelijk staat na hen een nieuwe generatie recht, mensen die het nu nog niet echt zagen zitten door hun gezins- of werksituatie. We moeten er echter wel op blijven hameren dat een vereniging niet zonder zijn vrijwilligers kan, maar dat het al langer hoe moeilijker wordt om die personen te vinden.

Tevens zijn sponsors van levensbelang. Een warme oproep aan onze hoofdsponsors (en de vele andere) om er nog jaren mee door te gaan.

Als toekomstige GC woon ik de vergaderingen van het Dagelijks Bestuur en van de Beheerraad bij en de beslissingen die daar genomen worden, staan zeker niet lijnrecht tegenover mijn ideeën, dus ik voel me er best goed. Het is vooral een toffe bende en een groep die het goed voor heeft met HVV.

Een moeilijke, laatste vraag; waar staat voor jou HVV voor? Met andere woorden wat zijn voor jou  de belangrijkste waarden van onze club?

HVV staat voor mij voor rood en wit, voor mensen met een clubhart. Als voorzitter van het feestcomité ervaar ik al bijna 20 jaar dat een club niet kan zonder mensen met clubliefde, mensen die veel, of beter gezegd alles, doen in het clubbelang, zonder er ook maar één cent voor te krijgen of vragen. ECHTE VRIJWILLIGERS (feestcomité, bestuur, terreincomité, mannen die komen schilderen, reclamepanelen vervangen, parkingwachters,…) !!! Zo zouden er meerdere moeten zijn en ik hoop oprecht dat die er door de goede resultaten bij HVV1 gaan komen. We hebben echt vele vrijwilligers nodig, voor diverse taken.

Ik hoop langs de andere kant dat onze spelers en entourage ook bij HVV willen zijn uit clubliefde en dit vele jaren na elkaar, zodat het niet jaarlijks een moeilijke opdracht is om hen te overtuigen betaalbaar bij rood en wit te blijven spelen.Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!